Hoe dikwijls ben jij al terecht gekomen op een website en duurde het minstens 2 minuten voordat je vond wat je zocht?
Indien je hier “nog nooit” op antwoordt.. Welcome to the internet! 😉
Uiteraard kan ik niet zeggen hoe dé website er uit ziet. Dat is immers onmogelijk.
Indien er wel zo iets zou bestaan, dan zou je deze blogpost niet lezen want dan zou elke website er hetzelfde uitzien.
Maar uiteraard zijn er een aantal principes of guidelines die belangrijk zijn.
De gebruiker of bezoeker van jouw website
Voor mij persoonlijk is de (toekomstige) bezoeker het aller-belangrijkste voor je website. Héél dikwijls wordt een website gemaakt als een soort van ego-streling. De CEO of de marketing- & communicatiedienst van een bedrijf hebben een bepaald beeld van hoe de website er uit zou moeten zien en zo zal de website er ook uitzien. Uiteraard wordt er nauwelijks rekening gehouden met de bezoekers van de website. Niet omdat ze dit niet willen, maar wel omdat ze er niet aan denken.
Wanneer ik hen er op wijs dat elke bezoeker van de website een potentiële klant is, zijn ze direct mee.
We kijken voor elke pagina wat jij als bezoeker zou willen bereiken na het lezen, scannen of scrollen. In jouw geval wil jij weten hoe een website er uit moet zien. – Geen schrik. De praktische tips volgen nog. – Uiteraard is dit het geval bij een bestaande website. Bij een nieuwe website zal één van de belangrijkste zaken zijn hoe we de site opbouwen. De boomstructuur en de opbouw van de homepage zullen doorslaggevend zijn. Zorg er voor dat een gebruiker binnen de 5 seconden (volgens onderzoek zelfs 2,4 seconden) weet waar hij zich bevindt en waar hij vervolgens ‘moet zijn’.
A satisfied customer is the best business strategy of all. – Michael LeBoeuf
Directe communicatie
Draai niet rond de pot. Zorg er voor dat jouw verhaal direct duidelijk is.
Bak je broden? Geweldig. Maar zorg er dan voor dat een bezoeker van je website niet denkt dat hij op de site van de lokale supermarkt zit. Heb je 7 verschillende broden? Zorg dat de bezoeker dit ziet én dat hij het onderscheid tussen de verschillende broden duidelijk kan zien.
Beelden bieden een meerwaarde
Beelden zeggen meer dan 1000 woorden.
Ik ben het daar 100% mee eens. Er is echter een gigantische valkuil. Zorg er voor dat je beelden de juiste woorden vertellen. We blijven bij het voorbeeld van de bakker. Op de website van de bakker plaats je brood. Punt. Die lekkere salami van de slager verderop ziet er misschien heel lekker uit op jouw brood, maar als die bezoeker – ondertussen een klant – in jouw zaak staat en vraagt om salami sta je daar wel met je mond vol tanden.
Layout & styling
Witruimte
Er is niets zo hatelijk als een overvolle webpagina. Wanneer je door het bos de bomen niet meer ziet verlies je de essentie. Witruimte biedt hiervoor een zeer elegante oplossing. Door gebruik te maken van witruimte stuur je de ogen van de bezoeker langs een bepaald pad. Een pad dat jij bepaalt.
Lettertypes
Zorg voor leesbare lettertypes. Arial en Verdana zijn veilige keuzes, maar er zijn er uiteraard nog vele andere goede lettertypes. Onder andere de Google Fonts zijn (meestal) goed leesbaar.
Kleuren
Kleurgebruik is goed. Indien het functioneel is. Beperk dus het kleurenpalet van jouw website. 3 kleuren gebruiken, is ideaal. Uiteraard zullen afbeeldingen zorgen voor miljoenen kleuren, maar zorg er voor dat de meest opvallende delen van jouw afbeeldingen net die kleuren zijn die jij hebt gekozen.
De homepage van de site
Een homepage heeft een aantal functies.
- Een (algemeen) overzicht geven van de diensten of producten die jij aanbiedt.
- Zorgen dat bezoekers op de juiste pagina van jouw site terecht komen. Dit hangt nauw samen met het vorige puntje, maar dit is zeker niet hetzelfde.
- Dikwijls is jouw homepage ook de landingspagina van (offline) marketingcampagnes. Zorg er dus voor dat die bezoekers snel de actie terugvinden waar ze voor langskomen.
Uiteraard zijn er nog veel meer factoren waar we rekening mee (moeten) houden.
Wil jij een nieuwe website? Contacteer me vrijblijvend!